Home > Realflex
Fõoldal RealFlex6 Driverek Minta-projekt letöltések Hardver-követelmények RealWin Rendszer felépítés Kézikönyvek

A RealFlex 6 SCADA Rendszer

Egy valódi Real-time OS alapú felügyeleti rendszer, amely Kliens/Szerver architektúrán alapul.

Magas megbízhatósági, biztonsági követelményeket igénylõ, alapvetõ infrastruktúrális, folyamatvezérlõ és HMI alkalmazásokhoz ajánlott.

 

Felhasználási területek:

Olyan robosztus ipari környezetben, ahol a nagy rendszerek nélkülözhetetlen szükséglete a folyamatok stabil felügyelete, monitorozása. A RealFlex6 bizonyítottan a magas szintû követelményeket és biztonsági rendelkezésre állást igénylõ nagyipari rendszerek egyik piacvezetõ megoldása.

Költségérzékeny projektekhez kitûnõ ár/teljesítményt biztosít, kitûnõ minõségû és teljes architektúrális megoldást nyújtani képes szoftver-platform. A másodlagos szerver, (Failover, a redundáns felépítéshez) valamint komponenseinek ára is rendkívül kedvezményes.

A RealFlex felügyeleti rendszer egy biztonságos és nagyteljesítményû SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) rendszer, amely védelmet képes nyújtani az internet felõl érkezõ támadások ellen.

A SCADA rendszerektõl alapvetõen elvárt követelmény a napi 24 órás, évi 365 napon át tartó üzembiztos, folyamatos üzemelés, valamint szintén alapvetõ követelménye kell legyen az illetéktelen beavatkozások elleni védelem.

Dinamikusan titkosított protokollt alkalmaz, a szerver és a kliensek közötti biztonságos kommunikáció megvalósításához. A RealFlex 6 szerver a QNX Neutrino operációs rendszerre lett kifejlesztve.

A QNX Neutrino operációs rendszert megfertõzni képes egyetlen vírus sem ismert, maga a QNX OS már több mint 25 éve tökéletesen vírusmentes !

A crackerek számára abszolút ismeretlen terület a QNX OS.

 

A RealWin mint windows alapú változat a Microsoft Windows operációs rendszer alatt alkalmazható, hasonlóan kiváló mûködési jellemzõkkel rendelkezõ SCADA szoftver.

RealFlex Embedded Szerver

Részletes kézikönyvek itt

 

RealFlex 6

click to enlarge

A RealFlex 6 egy valódi real-time SCADA szerver, amely PC kompatibilis, x86 számítógépeken futtatható, a hadiipari szabványminõsítéssel is rendelkezõ QNX 6 Neutrino RTOS operációs rendszer alatt.

Alapvetõ szolgáltatásaként biztosít real-time mûködést, hisztogramok megjelenítését, riasztásokat, mSec felbontású idõbélyeggel ellátott események kezelését, grafikus képernyõlapokat, valamint felhasználói adatbázisok kezelését.

A SCADA rendszer adatokat tud átvenni RTU-ból (Remote Terminal Unit), PLC-kbõl vagy más kommunikációra képes vezérlõ eszközökbõl. Ehhez a SCADA szerver I/O driver-ek futtatását végzi el, valamint továbbá a "CSL" scriptek futtatásáról is gondoskodik. (Command Sequence Language, Automatic Sequencing and Control").

A RealFlex 6 konfigurálható egygépes, "Standalone" - vagy redundáns (Failover) rendszer -ként is, amelyben magát a RealFlex SCADA szervert futtató szerver PC-ket telepíthetjük több példányban, az adott rendszer részeként. Ez a megoldás zavartalan mûködést, automatikus átkapcsolást biztosít a PC hardver esetleges, véletlenszerû hibája esetén - de lehetõséget ad az idõszakos karbantartás zavartalan elvégzésére is. Lásd lent: Failover konfiguráció

Amíg az egyik PC folyamatosan futtatja a SCADA rendszert, a rendszer további redundáns egységein akár az idõszakos karbantartását is elvégezhetjük a rendszer folyamatos mûködése mellett. Hiba esetén, mint pl. tápfesz.ellátás megszûnése, a másodlagos szerver automatikusan átveszi a vezérlést. Az átkapcsolás ideje jellemzõen olyan gyors, hogy a kliens oldalon nincs észrevehetõ késés, kiesés. Egy ilyen "FailOver" rendszer felkonfigurálása, beállítása rendkívül egyszerû, csak az IP címeket kell egyeztetni.

A Realflex 6 szerver -ként vesz részt egy adott rendszerben, a többi HMI (Human-Machine Interface) a FlexView-t futtatva biztosít kapcsolatot a szerverrel mint kliens, amely(ek) Microsoft Windows (NT,2000 or XP) alatt futnak. Természetesen létezik QNX Neutrino(ver. 6.x) alatt futtatható FlexView változat is. A SCADA rendszer fejlesztéséhez a RealFlex Builder szoftver alkalmazható.

Ez a mûszaki megoldás kiváló egyensúlyt biztosít a sebesség, a stabilitás, valamint a biztonság szempontjából, melyet a QNX Neutrino operációs rendszer a közismert rendkívüli stabilitásával, megbízhatóságával szintén alátámaszt. Mivel a QNX Neutrino OS a közismerten legjobb minõségû realtime rendszer (hadiipari minõsítéssel is rendelkezik..), a RealFlex SCADA rendszer számára kiemelkedõen stabil és hard-realtime környezetet biztosít. A RealFlex a több elõnyös tulajdonsága mellett ezért is páratlan a SCADA rendszerek között. Könnyedén képes kezelni 400-600 PLC-bõl álló rendszert is, garantáltan valósidejû mûködés mellett. Továbbá, milliszekundumos felbontású idõbélyeget képes az eseményekhez hozzárendelni.

A FlexView HMI Microsoft Windows-os kliens modulja biztosítja a felhasználók számára a már megszokott irodai környezetbeni munkavégzést, de igény szerint a QNX Neutrino alatt futtatható verzió még stabilabb kliens környezet kialakítására is lehetõséget ad.

Minden kliens/szerver kommunikáció biztonságos protokollal van megvalósítva a TCP/IP fölött, ezért az internet adta lehetõségeket maximálisan kihasználhatjuk a rendszerek kialakítása során.

Failover konfiguráció használata esetén a szerverek között az archive adatbázis szinkronizálása automatikus, az ethernet hálózaton keresztül történik. Ha a Main szerver valamilyen okból kifolyólag megszûnik mûködni, (pl. tápfeszültség vesztés, vagy karbantartás) az átállás a Failover szerverre teljesen automatikus. Ha fokozott, gyorsabb ütemû szinkronizációra lenne szükség valamely okból (pl. gyors lefutású ipari folyamatok), abban az esetben soros porton is össze lehet kötni a szervereket és a "project settings" listán kell beállítani a "heartbeat rate" -t.

Többszörös Ethernet redundancia is kialakítható, ehhez csak az IP címeket kell megfelelõen beállítani. (errõl részletesebben a Rendszer felépítés oldalon talál információkat, beállítási paramétereket.)

RealFlex_6_Online_Help.pdf

 

MS-Windows alapú kliens - FlexView

Az MS-Windows alapú kliens is választható. Általában a megszokott windows munkakörnyezet és az Office programcsomag (Word, Excel) miatt ez közkedvelt kliens verzió.

5000-0001-0061-F FlexView 3.1 Getting Started.pdf

5000-0001-0061-I_FlexView_3.1.x-Getting-Started_with_RealFlex_6.pdf

Flex.View V3-1 Help Manual 5000-0001-0040-E.pdf

 

QNX 6 Neutrino OS alapú kliens - LanFlex

A QNX6 operációs rendszer grafikus felülete, a Photon alatt mûködik. A kliens gépen semmilyen adattárolás nem történik, a szerver(ek)-el ethernet hálózaton, az RFLink komponens segítségével kommunikál. Elõnye, hogy teljes QNX alapú SCADA rendszert lehet építeni, amely vírusmentes, rendkívül stabil és hibatûrõ rendszert eredményez.

 

FlexBuilder

A fejlesztés a felhasználóbarát jelleg miatt MS-Windows alatt történik. Több ezer grafikus objektum és sok segédeszköz áll rendelkezésre a fejlesztõkészletben. A szerverekre egyetlen kattintással lehet a projekt módosításokat TCP/IP hálózaton keresztül feltölteni.

Flex.Builder V3-1_Help Manual_5000-0001-0041-E.pdf

 

Custom Development kit

C/C++ fejlesztõi példaprogram csomag és library-k. Saját, speciális kiegészítéseket, szoftveralkalmazásokat hozhatunk létre, valamint az archív adatbázist és a tag-ek jellemzõit írhatjuk/olvashatjuk a segítségével. Jól dokumentált, mûködõ programpéldákat is tartalmaz. Része a Scankit is, amellyel saját, speciális driver-eket fejleszthetünk a programpéldák segítségével. A fejlesztéshez, a forráskódok lefordításához a QNX Momentics fejlesztõkészletre is szükség van.

 

RFLink

Alapvetõen a QNX szerverek v. szerver-párok hierarchikus rendszerbe történõ szervezéséhez szükséges komponens. A terepi szerverek futtatják a kommunikációs driver-eket, amelyek a terepi eszközökkel történõ adatcseréhez (PLC-k, RTU-k) szükségesek. Az RFLink szoftver-komponens ezzel szemben a logikailag magasabb szinten elhelyezkedõ szerverekkel tart kapcsolatot. Képes önállóan az adatbázist módosítani és tag-eket létrehozni. A QNX alapú kliens, a LanFlex mûködéséhez is erre az alkalmazásra van szükség.

RFLink.pdf - ismertetõ

 

FlexBase

MySQL alapú adatbázis. Dedikált, a szerverektõl eltérõ, külön hardveren fut. A szerver(ek)el Ethernet hálózaton tart kapcsolatot. A kijelölt tag-ek értékeit automatikusan hozza át a szerver(ek)rõl.

FlexBase-Getting-Started-2.1.x.pdf

 

FlexBase Pro

Microsoft-SQL alapú adatbázis. Nagyvállalati rendszerekhez használható. Dedikált, a szerverektõl eltérõ, külön hardveren fut. A szerver(ek)el Ethernet hálózaton tart kapcsolatot. A kijelölt tag-ek értékeit automatikusan hozza át a szerver(ek)rõl.

 

FlexWeb

A MySQL alapú adatbázisra épül. Dedikált, a szerverektõl eltérõ, külön hardveren fut. Az adatbázis szerver(ek)el Ethernet hálózaton tart kapcsolatot. Ezzel az eszközzel az adatbázis adatokat építhetjük be a HTML oldalakra. A HTML oldalakat egy kényelmes, beépített editorral hozhatjuk létre, nem szükséges HTML programozási ismeret a használatához. Az elkészült HTML oldalakat az Intranet-en vagy akár az Interneten is megjeleníthetjük. Szabványos internet böngészõkkel kaphatunk információt a SCADA rendszerbõl, ezzel a megoldással.

FlexWeb_datasheet.pdf

 

Részletes kézikönyvek itt

 

Hol üzemelnek jelenleg RealFlex rendszerek?

 

Nagyobb RealFlex felhasználók, olaj és gázipari alkalmazások:

BP, Shell, GAZPROM, Kuwait Oil Company,

Quatar Petroleum: (QP) állami tulajdonú kõolajipari vállalat Qatar-ban. Az összes olajszivattyú állomás egy-egy redundáns központi RealFlex SCADA szervert tartalmaz.

EXXON Mobil, Saudi Aramco,

GUPCO Egypt and BP Egypt - the Egyiptomi Kormány és Kõolajipari Minisztérium (Ministry of Petroleum),

ChevronTexaco, TatNeft, NPCC,

Yokogawa Middle East - Több területen elhelyezkedõ olajmezõk rendszerei,

Bord Gais,

Pertagas: Gáz szállító csõvezeték Kelet-Jávában

 

Magyarországi referenciák:

MOL-FGSZ (Csanádpalota),

MOL-FGSZ (Báta),

MOL-FGSZ (Drávaszerdahely)

 

Automatizálás:

Texaco, Maritime Nuclear,

Nayon Kontrols Philippines,

Stephen Gillespie Scotland,

Irish Lights (CIL), Electricity Supply Board (ESB)-Ireland.

 

Villamos-energia ipar:

Országos teherelosztó rendszer - Argentína, Villamosipari rendszerek - Szlovénia,

Koncar-Croatia,

Transpower-New Zealand,

FEWA: Víz és Villamosipari szolgáltató az Egyesült Arab Emirátusban,

Luz y Fuerza (LyF): Áramszolgáltató vállalat Mexico városban. A vállallat 22 millió embert és 5 millió végfelhasználót szolgál ki. A Luz y Fuerza vállalat a RealFlex -et szabványosította az alállomások automatizálási feladataiban.

 

Multimédia:

IGT Gaming, Request Multimedia

 

Víz és szennyvízkezelés:

Water Supplies Department of Hong Kong,

Water Department of Brunei Darussalam,

Cleveland Utilities,

Suffolk County - Water Authority,

Comhairle Contae Chiarrai

 

 

Esettanulmányok:

Powerpoint anyag, tartalom:

"Hacker támadás: Szennyvíz az utcán és a folyókban". Queensland, Ausztrália. 2001 Október.
"Hacker-ek törtek be az Északi sark-i Amundsen kutatóállomás számítógépes rendszerébe, váltságdíj követelése". 2003 Január.
"Windows alapú SCADA rendszer, vírusfertõzés: Davis-Besse atomerõmû telep, Ohio, USA" 2003 Január

Egy SCADA rendszer mennyire védett a külsõ támadások ellen?

 

Megtörtént eset

Internet felõl megvalósított kísérleti hacker támadással bizonyították be kutatók, mennyire sérülékeny lehet egy infrastruktúrális ellátó rendszer.
A bizonyításképpen megvalósított SCADA rendszer feltörése egy generátor tönkretételét okozta.
A kísérlettel az amerikai szövetségi kormányt és a villamosipari szakértõk figyelmét hívták fel arra, milyen következményekkel jár, ha egy ilyen támadás
történne meg nagyobb méretekben.
A kísérletet a CNN-ek mutatták be.

CNN video: Többszörös cyber támadás bizonyítja egy villamos teherelosztó hálózat sebezhetõségét

 

Az amerikai kormány komoly erõfeszítéseket tesz az amerikai infrastruktúrális és ellátó rendszerek biztonsági szemléletû felülvizsgálatát és a minõségi követelmények megfogalmazását illetõen. Bõvebben errõl:

http://www.whitehouse.gov/cybersecurity/comprehensive-national-cybersecurity-initiative

 

Prezentációs anyagok:

British Petrol prezentáció, Skócia

Vízkezelés

Prezentáció 2007

 

 
RealFlex 6 SCADA rendszer

RealFlex, RealWin Embedded Szerver

A CD tartalma:

  • QNX 6.3 Neutrino OS és RealFlex 6 SCADA rendszer
  • FlexView HMI Microsoft Windows PC -re
    A RealFlex 6 SCADA szerver opcionálisan redundáns rendszerként is alkalmazható - "true Hot Standby Failover System" - egy valódi hibatûrõ rendszer
DEMO letöltése

Kapcsolat

RTC Automatika Kft.

Email:

info[kukac]realtimecontrol[pont]hu

Köszönjük látogatását !

 

Valid XHTML 1.0 Transitional

Copyright 2005 RealFlex Technologies Ltd. and RTC Automation Ltd. All rights reserved..