QNX Neutrino - Realtime operációs rendszer, fejlesztõ eszközök.
 
       
"Építsünk egy megbízhatóbb világot"
products markets
developer download licensing education FAQ

 

 

 

HomeFelhasználási területek Vezérlõrendszerek  
Vezérlõrendszerek és a QNX
 

QNX alapú vezérlõrendszerek

Több mint 25 éve üzemelnek QNX OS technológiával a világ legmegbízhatóbb rendszerei különféle gyártási és folyamatirányítási területen. Nem számít, hogy éppen csokoládét vagy mikrochipeket gyárt, vagy épp aszfaltot és betont, de olajfúrótornyokon is páratlan színvonalú megbízhatóságot nyújtanak a QNX alapú vezérlõ-rendszerek az év 365 napján keresztül, napi 24 órán át, folyamatos üzemben, leállás nélkül.

Mi teszi a QNX Neutrino OS -t ilyen megbízhatóvá? A választ az architektúrában, a szerkezetet alapvetõen érintõ tények között fogjuk megtalálni - és ez pedig a mikrokerneles felépítés. Ez egy valódi üzenetváltásos elven mûködõ precizen valósidejû mûködést biztosító operációs rendszer. A QNX Neutrino nem csak kivételes hibatûrést, de egyfajta rugalmasságot biztosít a szoftverhibákkal szemben, továbbá valóban biztosítja az összes programfolyamat/szoftverkomponens számára a dinamikus leállítási/elindítási lehetõséget üzem közben. Az újraindítás szinte teljesen elkerülhetõ.

Még érdekesebb, hogy a QNX mikrokernel architectúra beépített osztott elvû többfolyamatos feldolgozást biztosít: egy vezérlõ alkalmazás bármelyik más számítógép erõforrásához hozzáférhet transzparens módon - disk-ek, port-ok, protocol stack-ek, stb. - legyen az bárhol a hálózaton. A hálózat segítségével az egyetlen elszigetelten üzemelõ számítógép átalakul egy virtuális szuperszámítógép-é, mert lehetõséget ad az osztott elvû vezérlés megvalósítására akár többszázerer I/O pont elérésével is.

Mi is az alaphelyzet? a QNX Neutrino olyan kivételes megbízhatóságot és skálázhatóságot biztosít, amelyre bármelyik már operációs rendszer - bátran ki merjük jelenteni - egyszerûen nem képes.

Az ipari munkaterülettõl a világûr-ig mindenütt bizonyított már

A QNX Neutrino operációs rendszert vezérlõrendszerekben alkalmazva a kész rendszer határozottan stabil mûködést mutat, felhasználása megbízhatóbb terméket eredményez. Még abban az esetben is, ha épp az asztronauták segítségére van jelen a Nemzetközi Ûrállomás összeszerelése során.

Néhány példa ahol vezérlõ vagy gyártó alkalmazás részeként van jelen a QNX technológia:

 • Félvezetõgyártó berendezések kémiai folyamatainak vezérlése, szabályozása
 • Aszfaltgyártó üzemek vezérlési/tömegmérési/adagolási feladatainak megvalósítása. Szakaszos és folyamatos elvû keverõberendezések beágyazott és osztott elvû folyamatirányítási rendszerei.
 • Betonkeverõ üzemek/berendezések folyamatszabályozási, folyamatirányítási irányítási feladatai
 • Osztott szállítószalagrendszerek raktárházakban
 • SCADA rendszerek olajfúrótornyokon és erõmûvekben, villamos-energiaelosztó alállomásokon
 • Computer-kártya gyártó berendezések
 • Atomerõmûvek, a nukleáris reaktorok vezérlõrendszerei
 • Ultra-preciz gyémánt megmunkáló automata szerszámok
 • Szerszámgépek vezérlései - CNC
 • Anyagvizsgálat, tartályok, alkatrészek tömörségvizsgáló mûszerei
 • Intelligens információs rendszerek (IAD -k) gyári munkások részére
 • Fûrészmalmok automatizálási rendszerei
 • Ipari festõ és festékfúvó rendszerek
 • Nagysebességû postai levélelosztó/leválogató berendezések
 • Papírgyártó berendezések folyamat-megjelenítõ rendszerei
 • Nagymennyiségben fényképet gyártó laborok

Többet is megtudhat az egyes termékcsaládokról, szolgáltatásokról:

A Partner Network Directory -banIpari fokozatú technológia
Fortune Magazin

Az innováció hõsei:
Amikor a szoftver-nek valóban, de tényleg dolgoznia kell...

Ipari sikersztorik
 Olvasson a sikeres project-jeinkrõl hogyan segíti a QNX technológia a fejlesztõket a különféle berendezések szoftvereinek fejlesztése során - minden területen - a gyártóberendezésektõl a vonalkódos osztályozó berendezésekig.
Telematics
Szakértõi vélemény

"A QNX Neutrino az egyetlen RTOS, amely valóban olyan üzenet-alapú, kliens-szerver architektúrát megvalósító operációs rendszer, mely megfelelõen illeszkedik a mai követelményekhez, kezelni képes az osztott elvû többfolyamatos feldolgozást, megfelel a folyamatos rendelkezésre állás követelményeinek, stb.."

Szakértõi vélemény a Dedicated Systems -tõl. Ipari szakterület

Telematics


Látogatóink száma: Refinance