Magyar nyelvû QNX oldalak - folyamatos fejlesztés alatt !
"Építsünk egy megbízhatóbb világot"
Termékek Felhasználási területek Mûszaki információk Letöltések Licenszelés QNX az oktatásban FAQ
 

News Highlights
Intel díjat nyert a QNX fastboot technológia .Operációs rendszer indítás mindössze 1 másodperc alatt?
A QNX OS gyors rendszerindító "fastboot" technológiája szükségtelenné teszi a BIOS használatát
(egy firmware komponens a PC-kben és más, x86 processzor alapú rendszerekben).
Ezzel a rendszerindítás "bootolás" ideje lecsökken az átlagos 17 másodpercrõl mindösze 1 másodpercre.

Tekintse meg a video anyagot itt

Adaptive Partitioning Egy olyan, új processzor-ütemezési stratégia, amely egy erõsen leterhelt processzor esetében is biztosítja a programfolyamatok számára a szükséges processzoridõt.

Adaptive_Part_TDK.pdf

Embedded Transactional File System (ETFS) A QNX piacra dobta a megnövelt biztonsági fokozatú önjavító (Self-Healing) Flash fájlrendszert, amely tranzakció alapú rendszerekhez ajánlott.

A következõ generációs 2D és 3D Navigációs megoldásokról

Events     
-
Home - QNX
   

 

QNX az ûrsiklók fedélzetén

Az LCS nevû lézeres kamerarendszer rendkívül kritikus eleme a NASA "Return to Flight" küldetésében - nekünk pedig biztosnak kell lennünk abban, hogy ez a berendezés a létezõ legmegbízhatóbb operációs rendszerrel mûködik.”

“A QNX Neutrino RTOS könnyed választás volt, mivel mi ismerjük már azt a képességét, hogy kezelni tudja azokat az extrém feltételeket, melyek az ûrben várnak a rendszerünkre. Emiatt ultra-megbízhatóságú OS-t kellett választanunk. Mi a QNX technológiát alkalmazzuk minden valósidejû beágyazott rendszerrel kapcsolatos projektünkben.” nyilatkozta Ian Christie, a Neptec kutatás-fejlesztésért felelõs alelnöke.

A Discovery ûrsikló biztonságát egy olyan robotkarra épített lézer kamerarendszer biztosította, amely a QNX Neutrino Realtime operációs rendszert alkalmazza operációs rendszerként.

A Lézeres Kamerarendszerrel (LCS), a valósidejû 3D renderelés módszerével aprólékosan átvizsgálták az ûrsikló hõszigetelõ csempéit a visszatérés elõtt, még idõben feltérképezve a Columbia tragédiáját okozó esetleges sérüléseket a gép testén.

Nagyobb képhez klikk ide

A kényes mûvelethez egy megfelelõ operációs rendszerre is szükség volt, a NEPTEC pedig a megbízhatóságot és stabilitást mint legfontosabb paramétereket szem elõtt tartva, a QNX Neutrino RTOS-t választotta.

A QNX alapú LCS háromdimenziós felvételeket közvetített az ûrsikló külsejérõl a küldetés során. A Neptec nem elõször alkalmazza a QNX RTOS technológiát a NASA számára kifejlesztett rendszereiben. Korábban már az ûrsiklón, valamint a nemzetközi ûrállomáson is bizonyított az Advanced Space Vision System (ASVS)-el, ezért újra helyet kapott a küldetésben.

 

A QNX RTOS 6.3 próbaverziója ingyenesen letölthetõ a www.qnx.com weboldalról, háromféle licenszelési verzióból választhatunk.

  • 60 napos próbaverzió
  • Üzleti célú fejlesztés (normál kereskedelmi verzió)
  • Nem üzleti célú fejlesztés (ingyenes)
  • Oktatási célú fejlesztés

QNX Momentics segédlet (alapfogalmak, a target beállítása/VMware, hasonlatosságok a Visual Studio-hoz, stb.)

Bazaar directory, a közösségi fejlesztésben elkészült, letölthetõ szoftverek.

 

   

A QNX operációs rendszer runtime verziója természetesen modulárisan is megvásárolható, ezért szükségtelen az adott project szempontjából felesleges szoftvermodulok költségeivel terhelni az adott projektet.