QNX Operációs rendszer, fejlesztõeszközök vezérlõ alkalmazásokhoz.

Magyar nyelvû QNX oldalak - folyamatos fejlesztés alatt ! A régebbi oldalak itt érhetõek el.
"Építsünk egy megbízhatóbb világot"
products markets developer download licensing education education
     
 
-
Home QNX Licenszelés  
 
Licenszelési tájékoztató
   

Üdvözöljük a QNX Licenszelési lapon, ahol tájékoztatást találhat arról, hogy mely licenszelési módok állnak rendelkezésre, milyen megoldásokat kínál a QNX Software Systems Ltd. (QSS).

A QNX Software Systems úttörõként vezette be az új, hibrid licenszelési formát az operációs rendszerre és fejlesztõeszközeire.

Hobbista fejlesztés esetére minden eszköz ingyenes, a QSS ezzel járul hozzá a nyílt forráskódú közösségek és tanulni vágyó magánszemélyek, valamint oktatási céllal végzett kutatási projekteket végzõk munkájának megkönnyítését célozva.

Amennyiben piacképes termék jön létre, a forgalmazás megkezdése elõtt üzleti licenszre kell váltani és a szoftver termékeket meg kell vásárolni.

A céges keretek között végzett, üzleti célú fejlesztés esetén az idõkorlátos verzióval történõ tesztelés után a normál kereskedelmi licenszelés lesz érvényes, a fejlesztõrendszer(ek) és a target runtime(ok) megvásárlása kötelezõ.

Minden esetben szabadon letölthetõek és módosíthatóak saját, vagy közösségi célra a letölthetõ QNX operációs rendszer és egyéb alkalmazások forráskódjai.

A szokásos nyílt forráskódú licenszeléssel ellentétben a létrejött szoftvert mint szellemi terméket NEM kötelezõ visszajuttatni a QNX közösség vagy a QSS, mint gyártó részére. A közösségi fejlesztésben történõ részvétel önkéntes, nem kötelezõ.

Link: A hibrid licenszrõl

Link: Licenszelési tájékoztató, szoftver komponensek

A licenszelési feltételeink alapvetõen NEM GÉPENKÉNT, hanem fejlesztõi munkahely szerint értendõek. Vagyis ugyanaz a rendszer feltelepíthetõ több hardverre is. A megkötés csupán az, hogy mindig a megvásárolt licenszek számának megfelelõ rendszer futtatható párhuzamosan.

Vagyis legálisan feltelepíthetjük ugyanazon rendszert egy asztali PC-re, valamint pl. egy notebook-ra is. De nem engedélyezett a kettõ használata párhuzamosan.

A target gépre NE telepítsen fejlesztõi verziót, mert az installáció után az aktiválást automatikusan végzi a rendszer, a QSS pedig nyilvántartja az aktiválások számát. Szélsõséges esetben az automatikus aktiválás letiltásra kerülhet, amelyet csak külön kapcsolatfelvétellel lehet feloldani.

A QNX operációs rendszer modulárisan is megvásárolható, ezért szükségtelen az adott projekt szempontjából szükségtelen szoftvermodulok költségeivel terhelni az adott projektet. Ehhez visszont Runtime License Agreement - RLA szerzõdést kell kötnünk Önnel.

Normál esetben és kis mennyiség esetében a runtime kit licensz megvásárlását javasoljuk.

xQSS Licenszelési Modell

Egy rövid áttekintés a QSS licenszelési modellrõl, valamint a licenszelési folyamat leírása.

A fejlesztéshez alkalmazott QNX termékekhez a QNX végfelhasználói szerzõdés kapcsolható ("End User License Agreement - EULA").

Az ehhez kapcsolódó QNX Fejlesztõi Munkahely Licensz -hez tartozó licensz tájékoztató ("License Guide") és a külsõ forrásból származó nyílt forráskód licenszfeltételeinek tájékoztatója ("Third Party Open Source License Terms Guide - TPOSLTG") nyújt fontos termékinformációkat, licenszelési információkat a QNX termékekrõl.

A forráskód szintû szoftverekre a QNX Forráskód Licensz vagy Nyílt forráskód program licensz elõírásai érvényesek (QNX Source Code License, Open Source Licenses) , a fentiek szerint.

Készülékgyártói (terjesztési) licensz:

A QNX szoftverekkel üzemelõ készülékek gyártói (OEM és VAR) számára érvényes licenszelési megoldások. Azok a vevõk tartoznak ezekbe a csoportokba, akik QNX termékeket építenek be az eladásra szánt termékeikbe.

A VAR és az OEM licenszelési formák esetére külön szerzõdést kell kötnünk Önnel, a mennyiségi kedvezmények érvényesítéséhez.

 

Standard Support

A fejlesztõrendszerhez mûszaki támogatás is vásárolható, ajánlott, de nem kötelezõ.

A Support, mint termék megvásárlásával nemcsak az elõzõleg üzleti célra vásárolt QNX Momentics fejlesztõrendszer frissítése válik elérhetõvé, hanem a fejlesztési munka közben felvetõdött mûszaki problémák elhárításához és felmerült kérdések gyors megválaszolásához kérhet segítséget a szoftvertermék tulajdonosa.

Ismertetõ anyag itt.

Használati útmutató:

A "Standard Support" nemcsak a szoftverfrissítést foglalja magában, hanem a mûszaki segítségnyújtást is.
A Support megvásárlásával, a licensz igazoláson található adatoknak a QSS honlapján történõ egyedi beregisztrálása után a tulajdonos jogosult mûszaki segítség kérésére, hivatalosan, közvetlenül a Kanadai QNX fejlesztõi részlegétõl. A "Support" fenti linken található használati útmutatója részletesen tárgyalja, hogyan kell hivatalos mûszaki segítséget kérni.

Ön elküldi a kérdését, a probléma leírását. Az is elõfordulhat, hogy egy adott kérdésre már korábban találtak megfelelõ választ, ezért a kollégák megnézik a nyilvántartó rendszerben, van-e már az adott tartalmú mûszaki kérdéshez ún. "Ticket ID", azonosító rendelve. Ha nincs, új azonosítót vesznek fel hozzá, és továbbítják a megfelelõ mûszaki kollégához, aki elkezd dolgozni rajta. Ezután a Support leírásában megfelelõ határidõvel válaszolni fognak a feltett kérdésre, esetleg forráskód mintákat is küldenek a könnyebb áttekintéshez.

A kérdések felvetéséhez a legjobb megoldás a myQNX support portal közvetlen használata.

Amennyiben Ön mégis email-ben szeretné elküldeni kérdését, kérjük hivatkozzon a megfelelõ azonosítóra, pl. "TicketID87286" az email tárgy mezõjében és küldje kérdését közvetlenül a Standard Support részleg standard@qnx.com email címére. Az emailben kérjük adja meg a Support igazolásban található számkódos azonosítót, valamint a regisztráció során megadott megrendelõi adatokat is.

Az új kérdések esetében kérjük ne tüntessen fel semmilyen "TicketIDxxxx" azonosítót a tágy mezõben, így a kérdése új Support kérésként lesz kezelve.

Priority Support

Használata és megvásárlása csak olyan esetben ajánlott, ha a fejlesztési projekt abszolút speciális jellege, vagy a rendszer jelemzõi, vagy a befejezési határidõ ezt megkövetelik. Ekkor a QNX központja külön témafelelõst és fejlesztõ mérnököket biztosít a közös munkavégzéshez, a fejlesztés teljes idõtartamára.