Belépés a

-ra

Magyar nyelvû QNX közösségi fórum

Magyar nyelvû QNX oldalak - folyamatos fejlesztés alatt !
"Építsünk egy megbízhatóbb világot"
Termékek Felhasználási területek Mûszaki információk Letöltések Licenszelés QNX az oktatásban education
 

News Highlights
Intel díjat nyert a QNX fastboot technológia .Operációs rendszer indítás mindössze 1 másodperc alatt?
A QNX OS gyors rendszerindító "fastboot" technológiája szükségtelenné teszi a BIOS használatát
(egy firmware komponens a PC-kben és más, x86 processzor alapú rendszerekben).
Ezzel a rendszerindítás "bootolás" ideje lecsökken az átlagos 17 másodpercrõl mindösze 1 másodpercre.

Tekintse meg a video anyagot itt

Adaptive Partitioning Egy olyan, új processzor-ütemezési stratégia, amely egy erõsen leterhelt processzor esetében is biztosítja a programfolyamatok számára a szükséges processzoridõt.

Adaptive_Part_TDK.pdf

Embedded Transactional File System (ETFS) A QNX piacra dobta a megnövelt biztonsági fokozatú önjavító (Self-Healing) Flash fájlrendszert, amely tranzakció alapú rendszerekhez ajánlott.

A következõ generációs 2D és 3D Navigációs megoldásokról

Events     
-
Home - QNX

QNX Operációs rendszer és fejlesztõeszközök embedded és bármely nagy megbízhatóságot igénylõ realtime alkalmazásokhoz.

 

"A QNX kivételesen stabil, megbízható Operációs rendszer technológiát fejleszt az ezt igénylõ ipari ágazatok, rendszerek számára, mint pl. autóipar, gyógyászati, hálózati kommunikációs, vagy védelmi/hadiipari területek, ahol katasztrofális következményei lehetnek egy esetleges szoftverhibának"

 

 

Olvassa el a Dedicated Systems kiértékelõ riportjait, melyek válasz adnak arra kérdésre, miért a QNX Neutrino RTOS kapta a legjobb osztályzatokat az operációs rendszerek összehasonlítása során ? Ugrás

Olvassa el magyar nyelven: Kanadai Ûrügynökség : A megfelelõ RTOS Kiválasztási módszere "..A szerzõk véleménye szerint ez a kidolgozott szelekciós módszer mindenképp tesz egy jelentõs lépést az alkalmazáshoz legmegfelelõbb operációs rendszer szakszerû kiválasztásában, valamint jelentõs segítséget ad abban, hogy az igényekhez legjobban megfelelõ RTOS kiválasztása módszertan alapján, dokumentáltan történhessen..."

 

A QNX Neutrino mikrokernel és operációs rendszer

 

Új közösségi Portál

A QNX egy új közösségi portált is bevezetett, amelyet Foundry27-nek nevezett el. Ezt a portált a nyitott fejlesztés kezdeményezéseként nyitották meg. A Foundry27 -en a fejlesztõk és a vevõk hatalmas erõforráshoz és értékekhez kapnak hozzáférést, mint pl. a QNX Neutrino RTOS and the QNX Momentics IDE, valamint az új közösségi projektek.

www.foundry27.com

Egy egyszerû ingyenes regisztrációt kitöltve, a felhasználók kiválaszthatják, hogy a háromféle szoftver licensz közül melyik illeszkedik a felhasználási céljukhoz. Ezután azonnali hozzáférést nyernek a több QNX szoftver termékhez, valamint ezek forráskódjaihoz.

Fejlesztõi környezet

A fejlesztõk számára a QNX Momentics elnevezésû integrált fejlesztõkörnyezet (IDE) áll rendelkezésre, amely egy nagyszabású fejlesztés a nyílt forrású, Eclipse szoftver keretrendszer alapján. A QNX Software Systems az Eclipse Foundation egyik jelentõs súlyú alapító tagja.

 

Támogató hozzászólások

Az Advantech nyilatkozata a QNX-rõl
David DeMint, Project Manager
"Mi azt gondoljuk, ha a QNX bevezeti a hibrid szoftver modelljét, a fejlesztõi közösség nagyon izgatott lesz. A QNX Neutrino forráskód elérésének lehetõségével a fejlesztõk meg fogják tapasztalni a mikrokernel architektúra biztosította biztonságot és stabilitást. Mi, az Advantech, az egyik legnagyobb embedded számítástechnikai eszközök gyártójaként azt tervezzük, hogy QNX-el együtt fogunk dolgozni a hardvert támogató csomagok (BSP-k) fejlesztésében, mint pl. az ETX, COM-Express, valamint a széles választékú egykártyás (SBC) gépekhez. A QNX közösségben történõ részvétellel az Advantech példamutató szerepet fog vállalni, mint az embedded eszközök vezetõ gyártója."

A National Instruments nyilatkozata a QNX-rõl
Greg Crouch, Director of Embedded Business Development
"A National Instruments régóta azon dolgozik, hogy lecsökkentse azt a határvonalat, amely a belépéshez szükséges a mérnökök, tudósok és kutatók számára az embedded eszközök felé. Az új, hibrid szoftver modellel a QNX sokkal elérhetõbbé válik eme nagy és igen sokféle szakterülettel rendelkezõ csoport számára. Mi nagyon izgatottak vagyunk a jövõ kínálta partneri lehetõségek miatt, amelyek új lehetõségeket biztosítanak mind az üzleti és oktatási területeken."

A Freescale Semiconductor nyilatkozata
Raja Tabet, Director of Solutions and Enablement Technology
"Mivel a multimédiás megoldások gyártóinak követelményei egyre növekszenek, különösen az autóiparban, de a fogyasztói kommunikációs hálózatok és vezetéknélküli megoldások terén is, ezért a QNX nagyrabecsült partnerünk több új processzorunkkal kapcsolatosan is. Az új hibrid szoftver modell lehetõséget ad a mind a Freescale, valamint a multimédia fejlesztõ közösség számára is, hogy a QNX-el még szorosabban együttmûködve gyorsabban fejlesszenek ki nagyteljesítményû, média-gazdag rendszereket."

A Renesas Technology Corporation nyilatkozata
Tsutomu Miki, Vezérigazgató, Autóipari félvezetõk üzleti részleg, MCU üzleti csoport
"A QNX forráskódjának megnyitása lehetõséget ad a fejlesztõk számára, hogy hasznosítsák a QNX Neutrino mikrokernel erejét és elõnyeit. Amikor a fejlesztõk piacra dobják majd a Renesas platformokra megvalósított legújabb fejlesztéseiket, ez mûszaki szempontból stabilabb eszközöket, piaci szempontból költséghatékonyabb megoldásokat fog jelenteni. A hibrid szoftver modell nyitott fejlesztési elvének bevezetésével a QNX elõsegíti egy olyan környezet létrejöttét, ami egyesíti azokat jellemzõket, melyek elõnyösek nemcsak üzleti szempontból, de a nyílt forráskódú szoftverek innovációjának számára is."

AMCC
Charlie Ashton, Director of Software
"Mi örömmel figyeljük, ahogyan a QNX bevezeti a hibrid szoftver modelljét. Nagyon sok PowerPC-s vevõnk használja már a QNX Neutrino operációs rendszert és azt feltételezzük, hogy vevõink kedvelni fogják az új hibrid szoftver licenszelési modellt. A nyílt fejlesztési folyamat várhatóan növeli majd vevõi bázisunkon belül a QNX Neutrino iránti kedvet. A mindenki számára elérhetõ, nyitott forráskód pozitív jellege és elõnye közérthetõ a mi piacunkon, ezért mi folyamatos és egyre növekvõ számú partneri kapcsolatokra számítunk."

Eclipse Alapítvány
Mike Milinkovich, Executive Director
"Az Eclipse egyik alapító tagja a QNX. Mint szervezet, meglehetõsen aktív tagja a nyílt forráskódú közösségnek. A nyitott fejlesztési koncepció átfogó szemléletével a fejlesztõk további elõnyöket nyernek majd a technológiából. A QNX éveken át folyamatosan bizonyított már, a CDT projektünk vezetõjeként."

NuDesign
Stan Kmiec, President
"Tapasztalatunk szerint, ha a forráskód is elérhetõ, abban az esetben a vevõink érdekeltté válnak abban, hogy a mi SNMP és CLI management agent eszközeinkben és megoldásainkban is optimalizálják implementációikat. A QNX runtime komponensek egyszerû átláthatósága nemcsak az optimalizáláshoz ad segítséget vevõink számára, de lehetõséget biztosít majd arra is, hogy integrálják szofvereiket mások termékeivel is. Ez a kezdeményezés egyesíti majd a sokféle forrásból származó know-how-t, de a legjobb kezdeményezés egyben a felhasználói közösséget célozva is. Ennek eredménye lesz, hogy a vevõink csatlakozni fognak hozzánk és együtt léphetünk majd tovább.."

       

A QNX RTOS 6.x próbaverziója ingyenesen letölthetõ a www.qnx.com weboldalról, többféle licenszelési verzióból választhatunk.

  • 60 napos próbaverzió
  • Üzleti célú fejlesztés (normál kereskedelmi verzió)
  • Oktatási célú fejlesztés

QNX Momentics segédlet (alapfogalmak, a target beállítása/VMware, hasonlatosságok a Visual Studio-hoz, stb.)

Ingyenesen letölthetõ és továbbá a teljes NetBSD pkgsrc szoftvergyûjtemény ! Link: PKGSRC

Bazaar directory, a közösségi fejlesztésben elkészült, letölthetõ szoftverek.

 

   

A QNX operációs rendszer runtime verziója modulárisan is megvásárolható, ezért szükségtelen az adott project szempontjából felesleges szoftvermodulok költségeivel terhelni az adott projektet.

 

 
   

Összehasonlítás más operációs rendszerekkel

A Dedicated Systems kiértékelõ riportjai:

QNX Neutrino RTOS teszt kiértékelõ dokumentáció

QNX Neutrino RTOS és RedHat Embedded Linux összehasonlítása

QNX Neutrino RTOS és VxWorks AE valamint WinCE.NET összehasonlítása

Ugrás, további kiértékelésekhez